Ruta de Latrencanous

La Ruta Latrencanous és un recorregut circular de 63 km senyalitzats que recorre gran part de la Serra de Prades, el seu punt d’inici és el poble de la Mussara, però es la podem començar en qualsevol dels pobles que componen les seves vuit etapes.

És tracta d’un circuit circular i les seves etapes són les següents:

Etapa 1 – La Mussara-L’Albiol

Etapa 2 – L’Albiol-Montral

Etapa 3 – Montral-Capafonts

Etapa 4 – Capafonts-Prades

Etapa 5 – Prades-Siurana

Etapa 6 – Siurana-L’Arbolí

Etapa 7 – L’Arbolí-La Febró

Etapa 8 – La Febró-La Mussara

Aquest circuit està pensat per a ser realitzat a peu i amb la utilització d’un GPS, en el roadbook de la ruta que podeu descàrregar a l’enllaç de mes a baix, s’indiquen totes les cruïlles amb les coordenades UTM utilitzant el Datum WGS84, els punts van acompanyats d’un petit dibuix de la cruïlla junt amb l’explicació , el quilometratge total, el parcial i l’alçada dels mateixos.

També en cada etapa hi ha un petit mapa amb el dibuix de l’recorregut acompanyats d’una gràfica amb els quilòmetres i els desnivells realitzats.

Recordeu que a les coordenades GPS són orientatives i tot que els aparells solen ser molt precisos poden haver petites variacions en la lectura de les coordenades , normalment d’entre un i vint metres aproximadament.

En el recorregut no tindrem problemes per trobar allotjament, aliment i aigua. Per dormir tenim la possibilitat d’allotjar-nos en refugis, cases rurals, càmping o bivac per als més atrevits. En qüestió d’alimentació disposem de bars, restaurants, i a Prades botigues de queviures, en el tema d’hidratació ens trobarem diferents fonts durant tot el recorregut.

Només recordar tindre respecte pel medi i que gaudiu de tots aquests bonics paratges que ens ofereix la Serra de Prades.

Descarrega aquí el Road Book

Descarrega aquí els tracks de la ruta

Etapa 1 – La Mussara – L’Albiol

Iniciarem el recorregut al poble abandonat de La Mussara, just al final de la carretera TV-7093 surt un sender en direcció Est que condueix a el refugi de la Mussara, passem per davant d’ell i agafem el camí de les Tosques. Arribats a al Pla de les Tosques creuem el riu i agafem el sender a l’esquerra del Camí dels Cingles, abans d’arribar a la Font del Roure agafem a l’esquerra pel Grau de Latrencanous que li dona el nom a la ruta, es tracta d’un pas equipat que remunta per una curta canal fins a la Cova del Patacó, seguim el sender i sortim a la carretera T-704 que agafem a l’esquerra, als pocs metres trobem un camí deixem la carretera i agafem a l’esquerra, arribem a la cruïlla amb el sender GR-172 que agafem a l’esquerra direcció a les antenes. Arribem a la pista que condueixen a les mateixes i l’agafem a la dreta per creuar novament la carretera T-704, seguim per una pista que en pocs metres es converteix en sender, arribem a una cruïlla on trobem el sender amb marques del GR-65.5 i l’agafem a la dreta, el seguirem fins arribar poc abans de la vila de l’Albiol on finalitza la primera etapa, just a la cruïlla de la pista que porta a Mas de Tinet.

La Mussara

Etapa 2 – L’Albiol – Montral

Iniciem el recorregut on hem finalitzat l’etapa de la Mussara-L’Albiol, agafem la pista que condueix a al Mas de Tinet, passat el Barranc de la Vall agafarem a l’esquerra el sender que puja pel Grau de l’Estelada fins arribar a l’ bosc de el mateix nom, planejarem per sobre de la Serra de l’Pou i anirem a buscar el sender del Grau del Mal Pas, que en baixada ens conduirà fins al riu Glorieta i el Niu de l’Àliga. Aquí agafarem el sender provinent d’Alcover i que condueix fins al mateix poble de Montral, el sender està marcat amb senyals de PR grogues i blanques, el final d’aquesta etapa és davant de l’Ajuntament de Montral.

L’Albiol

Etapa 3 – Montral – Capafonts

Sortirem de Montral just per davant de l’Ajuntament, agafarem pel camí que es dirigeix ​​cap al Serrat dels Avencs, ens creuarem amb el GR7 que va de Montral a la petita població del Bosquet, als pocs metres agafarem el sender que ens portarà cap al pont natural de la Foradada, la creuarem per sota i seguirem a la dreta per sota del Cingle de l’Abellera. Passarem per un pas delicat en què hi ha un cable barana, arribarem al Portell de l’Abellera i seguirem pel sender fins arribar als Motllats, ja per pista anirem a buscar el corriol que baixa pel barranc de la Font Nova. A l’esquerra deixarem el sender que porta al Pont del Goi i una mica més endavant a la dreta el que condueix a la Cova de les Gralles, dignes de ser visitades. Continuem en forta baixada fins arribar a la pista que condueix a la Font de la Llúdriga. Agafem a l’esquerra i al poc a la dreta, seguim pel sender que porta a les Tosques per deixar-lo passats uns 15 mts per agafar un corriol a l’esquerra que ens portarà fins al riu, trobarem una petita presa que passem pel seu costat i seguim pel sender que ens diposita novament a la pista. La seguim a la dreta, albirant davant nostre el petit poble de Capafonts. Passarem pel costat de una font a la vora de la pista i als pocs metres ens desviem a la dreta per un corriol que ens dipositara al poble de Capafonts on conclourem l’etapa davant mateix de l’església.

Montral

Etapa 4 – Capafonts – Prades

Sortim per davant de l’església pel carrer que condueix a la carretera de Prades, quan hi arribem agafarem cap l’esquerra, deixarem el cementiri a la dreta i als pocs metres agafarem un corriol cap a la dreta. Travessarem la carretera un parell de cops fins arribar al Coll de Capafonts on trobem l’encreuament de carreteres Reus-Capafonts-Prades. Seguim per la carretera en direcció a Prades, al poc agafarem a la dreta una pista que en els primers metres va paral·lela a la carretera, en aquest tram trobarem marques de GR65-5, deixem el GR i seguim per la pista que condueix cap a l’ermita de l’Abellera. Arribarem a una cruïlla i agafem a l’esquerra, per la dreta aniriem a parar a l’ermita. Passem pel costat de l’ermita de Sant Roc i seguim la pista direcció Prades, als pocs metres agafarem per la dreta un corriol que desemboca en una altra pista per la que seguim fins arribar a Prades, travessem la carretera i entrem a la Plaça Major del poble per sota d’una gran arcada.

Font de Capafonts

Etapa 5 – Prades – Siurana

Estem a la Plaça Major de Prades, davant l’església i davant la famosa Font de Prades. Agafem pel Carrer Major, als pocs metres ens desviem pel Carrer de l’Aigua, sortim a la carretera que prové de Reus i que per la dreta condueix cap Albarca i per l’esquerra cap a Poblet, la creuem i agafem a la dreta l’antic camí que condueix cap a la Febró, el deixarem i agafarem la pista que condueix a Coll del Vidrier i més tard a al Coll de l’Andreu, deixarem la pista que condueix a Siurana i agafarem a l’esquerra la que ens porta cap als Masos de la Febró, al cap d’algun quilòmetre agafarem el sender que pel Grau del Gris ens portarà al fons del Barranc de la Gritella, anem baixant paral.lels al riu fins arribar al Molí de l’Esquirola que deixarem a la nostra esquerra. Als pocs metres agafarem el sender del Grau del Corral Nou que remunta en forta pujada cap a Tossal del Collet, arribarem a la carretera que prové de Cornudella i que porta fins a Siurana, la seguirem fins entrar al poble i continuar pel Carrer Major fins situar-nos davant de l’església, final de l’etapa.

Vila de Prades

Etapa 6 – Siurana – L’Arbolí

Iniciem l’etapa de Siurana sortint de davant l’església i agafant pel carrer Major, sortim del poble i agafem el camí que ens porta a l’aparcament de l’entrada del poble, el travessem i agafarem pel sender del Grau de la Trona, passarem a la vora de diversos sectors d’escalada. Anirem baixant fins arribar al riu Siurana, el travessem i remuntarem pel Grau de Vincabrer fins arribar a una pista que seguirem una bona estona. Des de aquí tenim unes bones vistes del poble i el pantà de Siurana amb la serra del Montsant al fons. Després agafarem per un sender que va vorejant la muntanya fins arribar a la pista que ens portará fins a l’ermita de Sant Pau, sortirem per la part del darrere agafant el sender en descens que en pocs minuts ens dipositarà al poble de l’Arbolí, concloent l’etapa davant de l’església de poble.

La Trona de Siurana

Etapa 7 – L’Arbolí – La Febró

Sortim de davant de l’església pel carrer del Trinquet, després agafarem pel carrer de Sant Pau que ens porta fins a l’antic camí que condueix cap al abandonat poble de Gallicant, passem pel seu costat i agafem pel sender marcat com GR-7 que ens portará cap a el Barranc dels Gorgs, l’agafem a l’esquerra direcció Siurana, arribarem a una pista que baixa fins el riu per travessar-lo, la seguim fins arribar al coll del Forn Teuler i baixarem fins trobar novament el riu Siurana, el creuem i ens trobem la pista que prové dels Masos de la Febró, anem remuntant per la pista que va per la llera del riu, creuem pel costat d’un corral d’ovelles i entrem al poble de la Febró passant pel costat del Hostal de la Perdiu, seguim recte i després de creuar la plaça de la vila arribem davant de l’església, final de l’etapa.

Gallicant

Etapa 8 – La Febró – La Mussara

Sortim de davant l’església per anar a agafar el carrer de la Font cap a la carretera d’entrada al poble, arribem a la cruïlla de la carretera de Reus-Prades i agafem a la dreta per travessar el pont sobre el riu Siurana i passar a la vora de la Font del Pubill, agafem per la pista que surt per davant de la font i que condueix cap el Mas del Barret, abans d’arribar-hi agafarem a la dreta la pista que remunta fins anar a agafar el sender de Grau dels Avencs de la Febró, hi passem pel costat, es tracta d’una diàclasi de gairebé 40 metres de profunditat i més de 200 metres de recorregut a la qual hi podrem accedir per un corriol a la dreta, al seu interior també hi trobarem unes coves de curt recorregut, es tracta de’un lloc molt freqüentat per aficionats a l’espeleologia i curiosos en general. Seguirem pel sender fins arribar a la pista on agafarem en direcció al Pla de l’Agustenc, creuem el GR7 i baixem cap a la carretera de Reus-Prades, la creuarem i agafarem el sender que ens portarà fins al final de la travessa de Latrencanous, al poble de la Mussara.

Coll de l’Agustenc a La Mussara